retete cu fructe de mare

5 retete cu fructe de mare

Reteta 1: Fructe de mare la gratar cu sos de lamaie si usturoi

Fructele de mare la gratar sunt o alegere excelenta pentru o masa usoara si sanatoasa, plina de arome proaspete. Aceasta reteta este simpla si rapida, iar secretul consta in marinada delicioasa care imbina perfect arome de lamaie si usturoi. Specialistul in arta culinara, Chef John, sustine ca "fructele de mare sunt cel mai bine preparate la gratar deoarece isi pastreaza suculenta si devin usor crocante la exterior".

Pentru aceasta reteta veti avea nevoie de:

  • 500g fructe de mare (creveti, calamar, scoici)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Sucul de la o lamaie
  • 3 catei de usturoi, zdrobiti
  • Sare si piper dupa gust
  • Patrunjel proaspat pentru garnisire

Incepeti prin a curata si spala bine fructele de mare. Intr-un bol, amestecati uleiul de masline, sucul de lamaie, usturoiul zdrobit, sarea si piperul. Adaugati fructele de mare si lasati-le la marinat timp de 30 de minute. In acest fel, aromele se vor imbina perfect, iar fructele de mare vor capata un gust deosebit.

Incingeti gratarul si gatiti fructele de mare timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana devin opace si usor rumenite. Este important sa nu le supragateliti, deoarece pot deveni cauciucate. Serviti-le calde, garnisite cu patrunjel proaspat si alaturi de un sos de lamaie si usturoi.

Acest preparat are aproximativ 300 de calorii per portie si este o sursa buna de proteine si omega-3, benefice pentru sanatatea inimii. Este o reteta usor de personalizat, putand adauga alte ierburi sau condimente dupa preferinte.

Reteta 2: Risotto cu fructe de mare

Risotto-ul cu fructe de mare este un preparat cremos si savuros, perfect pentru o cina eleganta. Conform nutritionistului Maria Popescu, "risotto-ul combina carbohidratii din orez cu proteinele din fructele de mare, oferind o masa echilibrata si consistenta".

Ingredientele necesare sunt:

  • 200g orez arboreal
  • 500g fructe de mare mixte (creveti, scoici, calamar)
  • 1 litru de supa de peste
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 100ml vin alb
  • 50g unt
  • Parmezan ras pentru servire
  • Sare si piper dupa gust

Intr-o tigaie mare, topiti untul si caliti ceapa si usturoiul pana devin translucide. Adaugati orezul si prajiti-l usor pana devine lucios. Turnati vinul alb si amestecati pana se evapora alcoolul. Incepeti sa adaugati supa de peste, cate un polonic odata, amestecand constant pana cand orezul absoarbe lichidul.

Dupa aproximativ 15 minute, adaugati fructele de mare si continuati sa gatiti risotto-ul pana cand orezul este cremos si fructele de mare sunt gatite. Presarati parmezan ras si ajustati cu sare si piper dupa gust. Serviti risotto-ul fierbinte, insotit de un pahar de vin alb.

Risotto-ul cu fructe de mare contine aproximativ 450 de calorii per portie si este o sursa buna de fibre si proteine. Aceasta reteta poate fi adaptata cu usurinta prin adaugarea de legume sau alte tipuri de fructe de mare, in functie de preferintele personale.

Reteta 3: Paella cu fructe de mare

Paella este un simbol al bucatariei spaniole, un preparat aromat si colorat, perfect pentru a impresiona oaspetii la masa. Chef Miguel Hernandez, specialist in bucataria mediteraneana, explica faptul ca "paella este o arta culinara, iar cheia succesului consta in utilizarea unui orez de buna calitate si a unor fructe de mare proaspete".

Pentru a pregati paella cu fructe de mare, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 300g orez pentru paella
  • 500g fructe de mare mixte (creveti, midii, scoici)
  • 1 litru de supa de peste
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 ardei gras rosu, taiat cuburi
  • 2 rosii, curatate de coaja si taiate cuburi
  • 1 lingurita de sofran
  • Ulei de masline
  • Sare si piper dupa gust

Incepeti prin a incalzi uleiul de masline intr-o tigaie mare pentru paella. Caliti ceapa si usturoiul pana devin moi, apoi adaugati ardeiul gras si rosiile. Continuati sa gatiti pana cand legumele se inmoaie si aromele se imbina.

Adaugati orezul si sofranul, amestecand bine pentru a distribui uniform condimentele. Turnati supa de peste si aduceti amestecul la fierbere. Reduceti apoi focul si lasati orezul sa se gateasca incet, fara a amesteca prea mult.

Adaugati fructele de mare si continuati sa gatiti paella pana cand orezul este gatit si fructele de mare sunt fierbinti. Odata ce paella este gata, acoperiti-o cu un capac si lasati-o sa stea timp de 5 minute inainte de servire. Acest preparat are aproximativ 500 de calorii per portie si reprezinta o sursa excelenta de proteine si antioxidanti.

Reteta 4: Salata de fructe de mare cu avocado si coriandru

Salata de fructe de mare cu avocado si coriandru este o alegere usoara si racoritoare, perfecta pentru zilele calduroase de vara. Nutritionistul Raluca Ionescu recomanda aceasta reteta pentru continutul sau bogat in grasimi sanatoase si proteine de calitate.

Pentru a pregati aceasta salata, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400g fructe de mare mixte (creveti, calamar, midii)
  • 1 avocado, taiat cuburi
  • 1 ceapa rosie, tocata marunt
  • 1 ardei iute, tocat fin
  • Sucul de la 2 lime
  • 2 linguri de ulei de masline
  • Coriandru proaspat pentru garnisire
  • Sare si piper dupa gust

Incepeti prin a fierbe fructele de mare in apa cu sare timp de aproximativ 3-4 minute, pana cand sunt gatite. Scurgeti-le si lasati-le sa se raceasca complet. Intr-un bol mare, amestecati fructele de mare cu avocado, ceapa rosie si ardeiul iute.

Turnati sucul de lime si uleiul de masline peste salata, amestecand bine pentru a combina aromele. Adaugati sare si piper dupa gust si presarati coriandru proaspat pentru un plus de prospetime. Serviti salata imediat, bucurandu-va de gustul sau racoritor si sanatos.

Aceasta salata contine aproximativ 350 de calorii per portie si ofera un aport important de vitamina C si acizi grasi omega-3. Este o reteta versatila, putand fi completata cu alte legume proaspete sau fructe tropicale pentru un plus de culoare si savoare.

Incheiere

Fructele de mare sunt o alegere delicioasa si sanatoasa pentru orice masa, oferind o gama variata de preparate care pot satisface chiar si cele mai exigente gusturi. Fie ca le preferati la gratar, in risotto, paella sau salate racoritoare, fructele de mare sunt o sursa excelenta de proteine, vitamine si minerale esentiale pentru o alimentatie echilibrata. Chef John si alti specialisti in arta culinara recomanda sa optati intotdeauna pentru fructe de mare proaspete si de calitate, pentru a va bucura de un gust autentic si sanatos.

Aceste retete sunt usor de preparat si permit o personalizare maxima, in functie de ingredientele preferate sau de sezon. Indiferent de alegerea facuta, aceste preparate cu fructe de mare vor aduce cu siguranta o nota de rafinament si prospetime meselor dumneavoastra.


© Copyright @ 2024 bonapetit.ro. Toate drepturile rezervate.